به گزارش همشهری آنلاین درست است که سیگار کشیدن علت اصلی سرطان ریه است، اما ممکن است بدون سیگار کشیدن هم به این نوع سرطان دچار شوید.
آمار انستیتوی ملی سرطان آمریکا نشان میدهد که ۱۰ درصد مردان و ۲۰ درصد زنانی که دچار سرطان ریه میشوند، هرگز دخانیات مصرف نکردهاند. عوامل خطرساز دیگری به جز سیگار کشیدن هم برای سرطان ریه وجود دارند، از جمله دود سیگار محیطی (دود سیگار دست دوم)، گاز رادون، آلودگی هوا و جهشهای ژنتیکی میشوند. همچنین قرارگیری در معرض آزبست (پنبه کوهی) به عنوان یک آلاینده هوا خطر ابتلا به نوع نادری از سرطان به نام «مزوتلیوم» را میافزاید که در بافت پوشاننده اندامهای داخلی بدن از جمله ریه رخ میدهد.
استنشاق هر مادهای که به مجاری هوایی و ریههای آسیب بزنند، احتمال بروز سرطان را افزایش میدهند و هنوز همه این مواد آسیبرسان شناسایی نشدهاند.
در افراد سیگاری، اغلب سالها قرارگیری در معرض مواد سرطانزای موجود در دود سیگار باعث تغییرات ژنتیکی متعدد در سلولهای پوشاننده ریه و در نهایت به سرطانیشدن آنها میانجامد.
امروزه دانشمندان میتوانند سرطانهای ریه را بر حسب خصوصیات مولکولی متفاوتشان ردهبندی کند و گزینههای درمانهای موثری در اختیار دارند که این سرطانهای با خصوصیات زیستشناختی متفاوت را هدف قرار میدهند.
اگر سیگار نمیکشید و نگران دچار شدن به سرطان ریه هستید، میتوانید اقداماتی مراقبتی را انجام دهید. اول از همه هرگز سیگار کشیدن را شروع نکنید. از طرف دیگر، کارشناسان امروز برای افرادی که به میزان زیادی در معرض دود سیگار بودهاند، از جمله سیگاریهای قهار قدیمی انجام سیتیاسکن سالانه با دوز کم اشعه را پیشنهاد میکنند. همچنین میتواند میزان گاز رادون خانهتان را آزمایش کنید.
نظر شما